donderdag 22 januari 2015

Frans Molenaar; Hollandse Meester

Het plotselinge overlijden van de 74-jarige Frans Molenaar is all over the news en raakt vele modeharten. Ik besluit voor mijn blog een uitstapje te maken naar de modewereld en gebruik het woord 'uitstapje' omdat ik geen modekenner ben en geen haute couture bezit. Maar Frans Molenaar... dat was een Hollandse Meester.

De herkenbare signatuur van Frans Molenaar zijn de grafische prints, strakke lijnen en contrasterende biesjes. Toch vond hij voor iedere collectie weer een andere invalshoek op dit thema door het gebruik van nieuwe stoffen, een andere snit of een nuance in de print of het kleurgebruik. Dat vind ik knap. Maar wat ik misschien nog wel meer bewonder was zijn veelzijdigheid. Gelukkig maakte hij niet alleen haute couture voor stijlvolle dames met een goed gevulde portemonnee. Talloze ontwerpen kwamen van zijn hand, je kunt het zo gek niet bedenken. Brillen, vazen, gordijnen, een fiets, een Ford Ka (de Couture, limited edition), vloerkleden, stoelen, een rollator, een verflijn en nog veel meer. De man was een onuitputtelijke bron van creativiteit en had een sterk zakelijk commercieel inzicht. Hij ontwierp bedrijfskleding voor o.a. Fokker, het leger en KLM en de confectielijn voor C&A was een grote droom van hem, op die manier kon hij een nog breder publiek bereiken. Het bestaan van deze man kan vrijwel niemand zijn ontgaan.

In de Volkskrant lees ik de volgende uitspraak van Frans Molenaar: 'Eenvoud en tijdloosheid. De kunst van het weglaten, dat is mijn uitgangspunt en mijn visie.' Het doet mij denken aan een uitspraak die ik vorige week tegenkwam in het Mondriaanhuis: 'Ik wil de waarheid zo dicht mogelijk benaderen en daarom alles abstraheren tot ik kom tot het fundament der dingen.' Dat er een inspirerende wisselwerking is tussen kunst en mode lijkt ook hier absoluut het geval te zijn.

Benieuwd naar zijn achtergrond vind ik het volgende: Frans groeide op in Zandvoort en ging na de kleermakersvakschool op zijn 18e naar Parijs. Zijn vader regelde een stage, zijn moeder gaf hem een naaimachine die ze bij elkaar had gespaard met Albert Heijn zegels. Met een flinke portie zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen deed hij bij een aantal gerenommeerde Parijse modehuizen ervaring op voordat hij in 1967 zijn eerste salon opende in Amsterdam. Hij werkte hard en schopte het ver. Zijn 45-jarig jubileum als couturier in 2005 was voor het Centraal Museum Utrecht aanleiding voor een grote overzichtstentoonstelling van zijn werk. In hetzelfde jaar ontwierp hij zijn 80e collectie, vierde hij zijn 65e verjaardag, ontwierp hij 10 jaar glaswerk en bestond de Frans Molenaar Prijs, een coutureprijs voor jonge Nederlandse ontwerpers, 10 jaar. Chapeau.

Frans Molenaar wilde niets liever dan zijn 100e collectie ontwerpen, tot ieders spijt haalde hij deze kroon op zijn werk niet. Het Haags Gemeentemuseum zal komend najaar tijdens de tentoonstelling 'Ode aan de Nederlandse Mode' gepaste aandacht besteden aan het oeuvre van Frans Molenaar. Een absolute aanrader voor liefhebbers van deze Hollandse Meester.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten