dinsdag 3 februari 2015

DWDD Pop Up Museum


Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van De Wereld Draait Door is aan 10 vaste gasten van het programma gevraagd om uit de depots van 10 bekende Nederlandse musea een expositie samen te stellen. Een spontaan idee dat zorgvuldig werd uitgewerkt en heeft geresulteerd in een unieke expositie.

In feite is iedere tentoonstelling natuurlijk een pop up, want altijd van tijdelijke aard en samenstelling, maar deze insteek is wel heel origineel. Verborgen en soms vergeten kunst 'popt' gedurende vier maanden 'up' in het gastvrije Allard Pierson Museum . N o o i t loop je van stillevens uit het Drents Museum zomaar naar mode items uit het Centraal Museum Utrecht. Of van religieuze kunst uit Museum Catharijneconvent naar foto's uit het Nederlands Fotomuseum. N o o i t. Maar nu dus wel, in het DWDD Pop Up Museum.

Maar liefst 95% van de totale Nederlandse Kunstcollectie ligt in depots. Stel je dit toch eens voor; alleen al in Nederland liggen miljoenen kunstschatten achter slot en grendel. En de 5% die niet verborgen ligt in een afgelegen donker depot is verspreid over een paar honderd musea. De gemiddelde Nederlander bezoekt 1 museum per jaar, een museumkaarthouder bezoekt gemiddeld 5 musea per jaar. Ik heb inmiddels zo'n 150 Nederlandse musea bezocht maar ik betwijfel of het mij zal lukken om zelfs maar die 5% te zien.

Dan biedt een initiatief als dit natuurlijk uitkomst. Al blijft het in dit geval beperkt tot de persoonlijke, weliswaar interessante keuzes van de volgende gastconservatoren: Jasper Krabbé, kunstenaar, zoon van én inspirator van het DWDD Pop Up Museum, bezocht het Stedelijk Museum Amsterdam. Modejournaliste en hoofdredactrice van Harper's Bazaar Cécile Narinx ging naar Centraal Museum Utrecht. Herman Pleij, emeritus hoogleraar historische Nederlandse letterkunde aan de UvA was in Museum Catharijneconvent. Actrice Halina Reijn was te gast in Museum de Fundatie te Zwolle. Cabaretier en acteur Marc-Marie Huijbrechts was in Eindhoven bij het Van Abbemuseum. Nico Dijkshoorn, dichter en schrijver, bezocht het Drents Museum. Pieter van Vollenhoven ging samen met vogelkenner en -beschermer Nico de Haan naar het depot van het Rijksmuseum. Schrijver Joost Zwagerman was in het Haags Gemeentemuseum. Fidan Ekiz, journaliste en documentairemaakster was in Rotterdam bij het Nederlands Fotomuseum en Jan Mulder ging naar het Groninger Museum.

Wat zal het lastig zijn geweest voor de gastconservatoren om een selectie te maken. En hoe komt een thema tot stand, wat wil je het publiek vertellen of laten zien? Is dat een proces dat zich ontwikkelt in het depot of is dat van tevoren bedacht? Al deze vragen 'poppen' bij mij 'up', ook tijdens het zien van de tentoonstelling. Iedere zaal weerspiegelt de persoonlijke keuzes, afwegingen en thema's van een BN'er, zowel qua kunstobjecten als de gekozen opstelling en inrichting van de zaal. Het resultaat is intrigerend en iedere bezoeker zal iets anders zien of aanspreken, zoals dat gaat met kunst.

NRC maakte een speciale uitgave bij het DWDD Pop Up Museum die verkrijgbaar is in het Allard Pierson Museum. Het is een bijzonder samenwerkingsverband geworden tussen musea, media, overheid en financiers. Ik hoop dat dit een trendsettende ontwikkeling is.

DWDD Pop Up Museum is te zien t/m 25 mei.
 

1 opmerking: