vrijdag 27 maart 2015

Anton Corbijn

Miles Davis is beelddrager van het retrospectief 'Hollands Deep' van fotograaf Anton Corbijn (Strijen, 1955) in het Haags Gemeentemuseum. De foto van Miles is niet zomaar een foto van een muzikant. Het is een iconisch portret van een icoon.
Alle groten der aarde hebben voor de lens van Corbijn gestaan en in de zalen van het Gemeentemuseum hangen de grootheden schijnbaar nonchalant naast elkaar: Stephen Hawking, Gerhard Richter, Martin Scorsese, Jodie Foster, Pavarotti, Clint Eastwood, Frank Zappa, Marlene Dumas, Frank Sinatra, Robert de Niro.

Kenmerkend voor het werk van Corbijn is de lichtinval en de grove textuur. Er hangen mooie, rauwe en bijzondere portretten en veel foto's zijn zo indringend dat ik er eindeloos naar kan blijven kijken. Het beeld is sterk en krachtig maar toont soms ook de kwetsbaarheid van de geportretteerde. Waar ik erg aan moet wennen is de enscenering. Bij diverse foto's vraag ik mij af: 'Waarom zou hij dat zo gedaan hebben?' Ernstige gezichten in combinatie met een masker of een gekke hoed. Een onverwachte pose of een bizar gewaad. Of helemaal geen kleding. In de loop van de tentoonstelling begin ik er de humor van in te zien. Je moet het leven en jezelf nu eenmaal niet te serieus nemen. Maar dit is uiteraard mijn persoonlijke interpretatie.

Er worden bij de tentoonstelling in het Gemeentemuseum ook beelden getoond uit de prachtige documentaire 'Anton Corbijn Inside Out' van Klaartje Quirijns uit 2012. Corbijn komt op mij over als een ingetogen man met een onverwachts pakkend gevoel voor humor. Serieus en gedreven maar wel met een knipoog. En dat zie je ook terug in zijn werk, misschien projecteert hij middels zijn werk wie hij is.

Dit jaar wordt Anton Corbijn zestig en zit hij veertig jaar in het vak. Hoewel, 'het vak' dekt niet echt de lading, hij heeft zijn werkterrein al lang geleden verbreed. Corbijn is niet alleen fotograaf, maar ook grafisch ontwerper en het creatieve brein achter albumcovers, muziekclips, logo's en podiumdecors. Hij maakte reclamecampagnes voor Dior en G-Star maar ook fotografeerde hij Ethiopische kindjes voor de Kinderpostzegels van 2013. Inmiddels is fotografie een beetje naar de achtergrond geschoven en is hij voornamelijk regisseur. De films 'Control', 'The American' met George Clooney en 'A Most Wanted Man' naar het boek van John Le Carré komen van zijn hand en dit jaar komt de film 'Life' uit, over de vriendschap tussen acteur James Dean en fotograaf Dennis Stock.

In het Fotomuseum naast het Haags Gemeentemuseum is de tentoonstelling 1,2,3,4. (zoals de drummer, die telt en met zijn drumsticks aangeeft wanneer de band begint). Hier is beeldmateriaal te zien uit de tijd dat hij voornamelijk voor rockbands en muziekbladen fotografeerde. Uiteraard werk van U2, waar hij al vele jaren intensief mee samenwerkt en die hij het zeer herkenbare cultimago gaf. Maar ook foto's van Nirvana, R.E.M. en The Rolling Stones. 
James Hetfield, de zanger van Metallica over Corbijn: ‘He can make anyone look cool.’ En Nick Cave, die optrad bij de opening van de tentoonstelling in het Gemeentemuseum zei: 'Corbijn makes us appear to have personality.' 

Kortom, de tentoonstelling van deze 'coole personality' is zeer de moeite waard, a must see.

Beide tentoonstellingen zijn te zien t/m 21 juni. 
http://www.gemeentemuseum.nl/tentoonstellingen/anton-corbijn


maandag 9 maart 2015

Daan Roosegaarde

Hij zat al meerdere malen aan tafel bij De Wereld Draait Door, werd geïnterviewd door Ivo Niehe, zat in Zomergasten en geeft lezingen all over the world. Kortom, het was een groot voorrecht mij te mogen verdiepen in de persoon Daan Roosegaarde (1979) en zijn werk.

Het enthousiasme, de ideeën en de vindingrijkheid van deze man zijn enorm aanstekelijk. Hij heeft niet alleen opdrachtgevers van over de hele wereld maar hij heeft ook al diverse belangrijke (internationale) awards in de wacht gesleept. Er is dus niet alleen belangstelling voor zijn werk maar ook erkenning en respect. Daan Roosegaarde is kunstenaar en innovator. Ondernemer en pionier. Hij past in geen enkel hokje, sterker nog, hij verbindt ze juist met elkaar. Technologie en natuur met design, ideeën en milieu met high tech ontwerpen.

Daan staat aan het hoofd van twee studio's, 1 in Nederland en 1 in Shanghai. Hier stuurt hij zijn teams aan van topdesigners en ingenieurs. Hij noemt zijn werkplek ook wel zijn droomfabriek. Het grote verschil tussen zijn dromen en die van anderen is dat zijn dromen de wereld mooier en beter maken én dat hij ze waarmaakt.

Zijn meest recente project is Waterlicht. Door de toepassing van geavanceerde LED technologie werd in de uiterwaarden van de IJssel bij de gemeente Westervoort het zeeniveau nagebootst met blauwe laserstralen. Deze uiterwaarden liggen ruim beneden NAP (normaal Amsterdams peil ofwel het gemiddelde zeeniveau) dus bezoekers werden 'overspoeld' door een blauw schijnsel. Een virtuele overstroming, niet door water maar door licht. Een indrukwekkend kunstwerk dat bij mij twee totaal verschillende reacties oproept. Bewondering: het is overweldigend mooi en doet denken aan het Noorderlicht. Bewustwording: het besef hoe kwetsbaar Nederland is en hoe afhankelijk wij zijn van dijken, kanalen, stuwen en gemalen. En dat was het doel, die bewustwording. Het project werd gerealiseerd in opdracht van Waterschap Rijn en IJssel en was te zien van 26 februari t/m 1 maart. Er wordt nog gesproken over een vervolg van Waterlicht op andere locaties.

En uit de vele andere bijzondere projecten van zijn hand sprak de volgende mij ook enorm aan vanwege het recyclen van, jawel, smog. In een park in Beijing plaatste studio Roosegaarde een soort grote stofzuiger, uiteraard mooi vormgegeven, die de smog opzuigt en vervolgens omzet in schone lucht. Van het afval, de zwarte fijnstof die overblijft na het zuiveren van de lucht, maakt hij sieraden. Want: 'Afval bestaat niet in de nieuwe wereld,' zegt Daan. 'Wat afval is voor de een, is grondstof voor de ander. Net als in de natuur.' Daan is tevens bedenker van de Smart Highway, een snelweg waarvan de belijning overdag oplaadt en in het donker licht geeft. Ook kijkt hij bijvoorbeeld naar de toepasbaarheid van het lichtgevende stofje van plankton. Want oplossingen vinden die al bestaan maar anders toegepast kunnen worden is een van zijn grote dromen.

Daan Roosegaarde studeerde aan de Academie voor de Kunst en Industrie in Enschede en aan het Berlage Instituut in Rotterdam. Hij werd door Kunstweek uitgeroepen tot Talent van het jaar 2015 en staat in de top 5 van de 100 meest invloedrijke green leaders van Nederland. Zijn werk was al te zien in onder meer Tate Modern Londen, National Museum Tokyo, Victoria & Albert Museum en in Amsterdam in het Stedelijk Museum en het Rijksmuseum.

En dit terwijl hij op de middelbare school niet wist wat hij wilde worden.

Daan Roosegaarde dus. Stay tuned.