vrijdag 27 maart 2015

Anton Corbijn

Miles Davis is beelddrager van het retrospectief 'Hollands Deep' van fotograaf Anton Corbijn (Strijen, 1955) in het Haags Gemeentemuseum. De foto van Miles is niet zomaar een foto van een muzikant. Het is een iconisch portret van een icoon.
Alle groten der aarde hebben voor de lens van Corbijn gestaan en in de zalen van het Gemeentemuseum hangen de grootheden schijnbaar nonchalant naast elkaar: Stephen Hawking, Gerhard Richter, Martin Scorsese, Jodie Foster, Pavarotti, Clint Eastwood, Frank Zappa, Marlene Dumas, Frank Sinatra, Robert de Niro.

Kenmerkend voor het werk van Corbijn is de lichtinval en de grove textuur. Er hangen mooie, rauwe en bijzondere portretten en veel foto's zijn zo indringend dat ik er eindeloos naar kan blijven kijken. Het beeld is sterk en krachtig maar toont soms ook de kwetsbaarheid van de geportretteerde. Waar ik erg aan moet wennen is de enscenering. Bij diverse foto's vraag ik mij af: 'Waarom zou hij dat zo gedaan hebben?' Ernstige gezichten in combinatie met een masker of een gekke hoed. Een onverwachte pose of een bizar gewaad. Of helemaal geen kleding. In de loop van de tentoonstelling begin ik er de humor van in te zien. Je moet het leven en jezelf nu eenmaal niet te serieus nemen. Maar dit is uiteraard mijn persoonlijke interpretatie.

Er worden bij de tentoonstelling in het Gemeentemuseum ook beelden getoond uit de prachtige documentaire 'Anton Corbijn Inside Out' van Klaartje Quirijns uit 2012. Corbijn komt op mij over als een ingetogen man met een onverwachts pakkend gevoel voor humor. Serieus en gedreven maar wel met een knipoog. En dat zie je ook terug in zijn werk, misschien projecteert hij middels zijn werk wie hij is.

Dit jaar wordt Anton Corbijn zestig en zit hij veertig jaar in het vak. Hoewel, 'het vak' dekt niet echt de lading, hij heeft zijn werkterrein al lang geleden verbreed. Corbijn is niet alleen fotograaf, maar ook grafisch ontwerper en het creatieve brein achter albumcovers, muziekclips, logo's en podiumdecors. Hij maakte reclamecampagnes voor Dior en G-Star maar ook fotografeerde hij Ethiopische kindjes voor de Kinderpostzegels van 2013. Inmiddels is fotografie een beetje naar de achtergrond geschoven en is hij voornamelijk regisseur. De films 'Control', 'The American' met George Clooney en 'A Most Wanted Man' naar het boek van John Le Carré komen van zijn hand en dit jaar komt de film 'Life' uit, over de vriendschap tussen acteur James Dean en fotograaf Dennis Stock.

In het Fotomuseum naast het Haags Gemeentemuseum is de tentoonstelling 1,2,3,4. (zoals de drummer, die telt en met zijn drumsticks aangeeft wanneer de band begint). Hier is beeldmateriaal te zien uit de tijd dat hij voornamelijk voor rockbands en muziekbladen fotografeerde. Uiteraard werk van U2, waar hij al vele jaren intensief mee samenwerkt en die hij het zeer herkenbare cultimago gaf. Maar ook foto's van Nirvana, R.E.M. en The Rolling Stones. 
James Hetfield, de zanger van Metallica over Corbijn: ‘He can make anyone look cool.’ En Nick Cave, die optrad bij de opening van de tentoonstelling in het Gemeentemuseum zei: 'Corbijn makes us appear to have personality.' 

Kortom, de tentoonstelling van deze 'coole personality' is zeer de moeite waard, a must see.

Beide tentoonstellingen zijn te zien t/m 21 juni. 
http://www.gemeentemuseum.nl/tentoonstellingen/anton-corbijn


Geen opmerkingen:

Een reactie posten