maandag 9 maart 2015

Daan Roosegaarde

Hij zat al meerdere malen aan tafel bij De Wereld Draait Door, werd geïnterviewd door Ivo Niehe, zat in Zomergasten en geeft lezingen all over the world. Kortom, het was een groot voorrecht mij te mogen verdiepen in de persoon Daan Roosegaarde (1979) en zijn werk.

Het enthousiasme, de ideeën en de vindingrijkheid van deze man zijn enorm aanstekelijk. Hij heeft niet alleen opdrachtgevers van over de hele wereld maar hij heeft ook al diverse belangrijke (internationale) awards in de wacht gesleept. Er is dus niet alleen belangstelling voor zijn werk maar ook erkenning en respect. Daan Roosegaarde is kunstenaar en innovator. Ondernemer en pionier. Hij past in geen enkel hokje, sterker nog, hij verbindt ze juist met elkaar. Technologie en natuur met design, ideeën en milieu met high tech ontwerpen.

Daan staat aan het hoofd van twee studio's, 1 in Nederland en 1 in Shanghai. Hier stuurt hij zijn teams aan van topdesigners en ingenieurs. Hij noemt zijn werkplek ook wel zijn droomfabriek. Het grote verschil tussen zijn dromen en die van anderen is dat zijn dromen de wereld mooier en beter maken én dat hij ze waarmaakt.

Zijn meest recente project is Waterlicht. Door de toepassing van geavanceerde LED technologie werd in de uiterwaarden van de IJssel bij de gemeente Westervoort het zeeniveau nagebootst met blauwe laserstralen. Deze uiterwaarden liggen ruim beneden NAP (normaal Amsterdams peil ofwel het gemiddelde zeeniveau) dus bezoekers werden 'overspoeld' door een blauw schijnsel. Een virtuele overstroming, niet door water maar door licht. Een indrukwekkend kunstwerk dat bij mij twee totaal verschillende reacties oproept. Bewondering: het is overweldigend mooi en doet denken aan het Noorderlicht. Bewustwording: het besef hoe kwetsbaar Nederland is en hoe afhankelijk wij zijn van dijken, kanalen, stuwen en gemalen. En dat was het doel, die bewustwording. Het project werd gerealiseerd in opdracht van Waterschap Rijn en IJssel en was te zien van 26 februari t/m 1 maart. Er wordt nog gesproken over een vervolg van Waterlicht op andere locaties.

En uit de vele andere bijzondere projecten van zijn hand sprak de volgende mij ook enorm aan vanwege het recyclen van, jawel, smog. In een park in Beijing plaatste studio Roosegaarde een soort grote stofzuiger, uiteraard mooi vormgegeven, die de smog opzuigt en vervolgens omzet in schone lucht. Van het afval, de zwarte fijnstof die overblijft na het zuiveren van de lucht, maakt hij sieraden. Want: 'Afval bestaat niet in de nieuwe wereld,' zegt Daan. 'Wat afval is voor de een, is grondstof voor de ander. Net als in de natuur.' Daan is tevens bedenker van de Smart Highway, een snelweg waarvan de belijning overdag oplaadt en in het donker licht geeft. Ook kijkt hij bijvoorbeeld naar de toepasbaarheid van het lichtgevende stofje van plankton. Want oplossingen vinden die al bestaan maar anders toegepast kunnen worden is een van zijn grote dromen.

Daan Roosegaarde studeerde aan de Academie voor de Kunst en Industrie in Enschede en aan het Berlage Instituut in Rotterdam. Hij werd door Kunstweek uitgeroepen tot Talent van het jaar 2015 en staat in de top 5 van de 100 meest invloedrijke green leaders van Nederland. Zijn werk was al te zien in onder meer Tate Modern Londen, National Museum Tokyo, Victoria & Albert Museum en in Amsterdam in het Stedelijk Museum en het Rijksmuseum.

En dit terwijl hij op de middelbare school niet wist wat hij wilde worden.

Daan Roosegaarde dus. Stay tuned.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten